Taal- en communicatiewetenschappen

Iets voor jou?

Je bent eerder theoretisch ingesteld en je leert graag abstracte leerstof. Je kan zelfstandig werken en je hebt een goed werktempo. Je kan vlot verbanden leggen tussen leerinhouden en je kan logisch redeneren. 

Je hebt een goed taalgevoel. Je wil weten hoe een taal als systeem werkt. Je drukt je graag vlot en gepast uit in verschillende moderne vreemde talen. Je bent geboeid door literatuur en verdiept je graag in communicatievaardigheden. Je bent nieuwsgierig naar andere culturen en de invloed van taal en communicatie op cultuur en samenleving. Je wil inzicht verwerven in (massa)communicatie en media. 

Deze richting is een logische vervolgopleiding op de studierichting Moderne talen.

Wat mag je verwachten?

Taal- en communicatiewetenschappen is een abstract-theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Deze studierichting bereidt jou voor op een studierichting in het hoger onderwijs waarbij taal en communicatie centraal staan. Ze combineert een algemene vorming met een uitgebreid aanbod moderne talen en communicatiewetenschappen.

Je breidt je communicatievaardigheden uit in het Frans, Engels, Nederlands en Duits. Je wordt ook uitgedaagd op het vlak van taaltechnologie, taal- en letterkunde en literatuurbeleving.

Met het oog op verdere studies wordt jouw opleiding verruimd met statistiek.

Algemene vorming Vijfde jaar Zesde jaar
Godsdienst  2u 2u
Lichamelijke opvoeding  2u 2u
Wiskunde  2u 3u
Natuurwetenschappen  2u 1u
Aardrijkskunde  1u 1u
Geschiedenis  1u 1u
Engels  3u 3u
Frans  4u 4u
Duits  3u 3u
Nederlands  5u 5u
Communicatiewetenschappen en taaltechnologie 4u 4u
Keuzevak  2u 2u
Esthetica / artistieke vorming 1u 1u

En verder?

Na deze studierichting heb je een ruime keuze aan academische en professionele bacheloropleidingen in het studiegebied taal en cultuur. Enkele logische vervolgopleidingen zijn bijvoorbeeld toegepaste taalkunde, office management, bedrijfsmanagement, communicatiewetenschappen, communicatiemanagement en onderwijs.